Tym razem przepis na pyszne ciasto!
Składniki:
- 6 gruszek
- 1 kostka margaryny
- 6 jajek
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta
W garnuszku rozpuszczamy margarynę, a następnie dolewamy mleko. Dosypuję cukier, cukier wanilinowy i kakao. Energicznie mieszam, aby w masie nie powstały grudki.
Zdejmuję garnek z ognia i studzę masę. Mąkę przesiewam przez gęste sito, a następnie dosypuję ją do ostudzonej masy. Dodaję proszek do pieczenia. Całe jajka wbijam do miski i miksuję je.
Wlewam je do wcześniej przygotowanej masy. Wszystko dokładnie mieszam.
Ciasto wylewam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zanurzam w nim całe obrane gruszki. Ja dodałam 6,można dodać mniej lub więcej. Można także przekroić je na pół lub jeszcze mniejsze kawałki.
Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika studzę i obficie posypuję cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Mmmm wygląda przepysznie muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne , ja piekę ciasta rzadko i bez owoców bo mój chłopak jest uczulony i nie miałby kto tego zjadać :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie :) i łatwe w zrobieniu, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń