środa, 22 lutego 2017

Przepis na pączki

Jutro czwartek. Prawie koniec tygodnia, ale to nie taki czwartek jak zawsze. 
Jutro jest Tłusty Czwartek. Świętujecie? Pieczecie pączki? A może wcale ich nie jecie?
My dzisiaj zrobiliśmy pączki tradycyjne. W zasadzie to tatuś zrobił. Ja lukrowałam :)
Zdradzę Wam przepis na super pączki. Chyba super, bo jeszcze nie próbowaliśmy.
Czekają do jutra.


Składniki:

- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
- 100g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru (100g)

- 4 żółtka
- 1 jajko

- 1 szklanka melka (250ml)
- 1 łyżka spirytusu
- dżem lub powidła (u nas powidła śliwkowe)
- olej do smażenia (1 -1,5 litra)

Sposób wykonania:

1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.10-15min.

2. Roztopić masło (lub margarynę).


3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (ubijać ok.10min).

4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (ciasto jest bardzo klejące, najlepiej nie dodawać więcej mąki).

5. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość(ok.40-60min)

6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm (użyliśmy szklanki).

7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.

8. Pączki pozostawić do wyrośnięcia na lekko posypanym mąką blacie przykryte ściereczką (ok.30min, pączki powinny być leciutkie i puszyste).

9. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczna biała obwódka. Jeśli zanurzymy pączka na chwilę w oleju i podsmażymy ją lekko, wówczas po upieczeniu obwódka się nie zapadnie.

10. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.

11. Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować.

13. Smacznego! :)




Tak jak pisałam powyżej, jeszcze nie próbowaliśmy tych cudowności.
Pączki wyglądają na puszyste, delikatne i mięciutkie. Trochę czasu zajmuje przygotowanie i samo wykonanie. Myśle, że warto :)


4 komentarze:

  1. Wyglądają smacznie. Ja dziś robiłam faworki.


    Zapraszam do rozdania: http://zuzkapisze.blogspot.com/2017/02/rozdanie-na-dzien-kobiet.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentują :) U nas dziś w głównej roli faworki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie! Muszę wypróbować 😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie :)
    Jeśli chcesz zainspirować się kulinarnie zapraszam
    --------> http://wypiekiinietylko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń